KLAAR VOOR DE TOEKOMST: CORSA “NUMMER 6” NU VOOR HET EERST OOK IN ELEKTRISCHE UITVOERING Hoofdstuk 6 van het succesverhaal begint

 

Rüsselsheim. Een auto om iedereen mobiel te maken, in een tijd toen autorijden nog een zekere luxe was – dat was de Opel Kadett; een volwaardige auto tegen een betaalbare prijs, die de autofabrikant in 1930 lanceerde. Tijdens het Duitse 'Wirtschaftswunder' van de jaren 60 en 70 nam het merk Opel een hoge vlucht met de komst van de Kadett A en B. Met elke nieuwe versie evolueerde de Kadett meer richting middenklasse. Zo ontstond er een leemte achter wat het klassieke basismodel uit Rüsselsheim was geworden. De tijd was dus rijp om dat gat in de markt te vullen met een nieuwe, echt kleine auto. De Opel Corsa komt op. Meteen vanaf de lancering in 1982 is de kleine Corsa een succesverhaal voor Opel. Tot op heden zijn er ruim 13,6 miljoen exemplaren van de assemblageband gerold. Met de wereldpremière van de nieuwe Opel Corsa op het IAA internationale autosalon van Frankfurt 2019 (open voor het publiek van 12 tot 22 september), snijdt de best verkopende kleine auto nu het zesde hoofdstuk aan. Zoals gewoonlijk doet de Corsa dat met tal van technologieën die klanten anders alleen uit hogere voertuigklassen kennen, en is hij optimaal uitgerust voor alle eisen van de toekomst. De Opel Corsa is voor het eerst ook verkrijgbaar in een volledig elektrische uitvoering.

Eerste bedrijf. 1982 tot 1993

Kenmerkend voor de Corsa A waren de nauwgezette verhoudingen in een lengte van exact 3,62 meter. Hij had krachtige, wijde wielkasten zoals die van een rallywagen en een uitzonderlijk lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,36, toen waarschijnlijk de beste in zijn klasse. Hoofddesigner Erhard Schnell had een sportieve, kleine auto ontworpen met scherpe, uitgesproken lijnen die vooral de 'heer des huizes' moest weten te overtuigen. Het hoogtepunt was de Corsa GSi van 100 pk, naast een variant met dieselmotor. Het aanbod van tweedeurs hatch- en notchbacks werd in 1985 uitgebreid met het populaire vijfdeursmodel. De Corsa A werd een fel geprezen bestseller waar maar liefst 3,1 miljoen eenheden van werden geproduceerd.

Tweede bedrijf: 1993 tot 2000

Ondanks het succes van de eerste Corsa werd in Rüsselsheim besloten de opvolger te positioneren als een echte damesauto. Opel designlegende Hideo Kodama ging aan de slag en tekende een veel rondere, zachtere Corsa met verleidelijke koplampen als grote ronde ogen, die perfect bij een schattige, onschuldige look pasten. De Corsa B was tien centimeter langer en veel ruimer aan de binnenkant dan zijn voorganger. Hij introduceerde ook strengere veiligheidsnormen in het segment, met ABS-remmen, bescherming tegen zijdelingse aanrijdingen en airbags vooraan. Voor speciale markten bood Opel naast de hatchback weer een notchbackversie aan, evenals break- en pick-up-varianten. De benzinemotoren waren reeds uitgerust met brandstofinjectie en katalysatoren, terwijl de GSi 16 kleppen had en de dieselmotor een turbolader. De tweede Corsa kende wereldwijd succes en de verkoopcijfers overschreden de mijlpaal van vier miljoen.

Derde bedrijf: 2000 tot 2006

Onder het motto 'never change a winning team', mocht Hideo Kodama ook de Corsa C vormgeven.

...